In het najaars-programma spelen we weer een klassiek programma met het grote en bekende vioolconcert van Tsjaikovski. Dit meesterwerk is zeer geliefd bij het publiek en bij violisten. Als luisteraar wordt je helemaal meegenomen, meegetrokken soms, naar het Russische leven aan het eind van de 19e eeuw. Het langzame midden-deel is elke keer weer ontroerend mooi, waarna in het laatste deel alle remmen los gaat en er van de solist alle (on)mogelijke technische hoogstandjes gevraagd worden.

Als solist zal de in Groningen opgegroeide Marieke Kosters aantreden. Zij begon op 6 jarige leeftijd met haar eerste vioollessen en zal aan het eind van dit schooljaar haar master-opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag afronden. Meer over haar elders op onze website.


Als opening is gekozen voor de ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven. Van dit theater stuk met muziek, een soort voorloper van de musical misschien, wordt eigenlijk alleen de ouverture nog gespeeld. Een krachtig ritmisch stuk met spannende tussenstukken.


Na de pauze beginnen we met een nieuw geschreven stuk van Daniël Apol, ‘Scheherazade’. Lees hierover meer in de toelichting van Daniël op zijn stuk. Daarna klinkt de 35e symfonie van Mozart, bijgenaamd ‘de Haffner’. Mozart componeerde deze vierdelige symfonie toen hij al 26 was. Mozart werd gevraagd een stuk te schrijven voor het huwelijk van Marie Elizabeth Haffner en zo ontstond de Haffner-Serenade. Dit was zo’n groot succes dat Mozart ook een stuk schreef toen de broer van deze Marie een hoge titel kreeg. Dit werd de zogenaamde ‘Haffner’ symfonie. Ook dit werk is weer een hoogtepunt uit het grote oeuvre van ‘Amadeus’.

Toelichting op het programma: