Gerard Wiarda was in het dagelijks leven wiskundeleraar, tot aan zijn pensioen aan het CSG Wessel Gansfort, daarna nog aan het Praedinius Gymnasium te Groningen. Hij leidt al sinds de oprichting in 1973 het symfonieorkest De Harmonie vol overgave.

Zijn bevlogenheid voor de muziek uit zich op verschillende manieren. Zo was hij 30 jaar dirigent van studentenorkest Mira, waarvan hij thans eredirigent is. Zijn verbondenheid met dit orkest blijkt nog steeds, nog trouw bezoekt hij de concerten. Gerard speelt viool en altviool  in diverse muziekgezelschappen van kamermuziek tot projectorkesten.

Zijn opleiding tot dirigent kreeg hij aan het conservatorium in Groningen, waar hij werd opgeleid door Alfred Salten, docent orkestdirectie en dirigent van het toenmalig Fries symfonieorkest. In zijn studententijd was Gerard lid van Bragi, waar hij concertmeester was onder dirigent Bertus van Lier, die voor hem een grote inspiratiebron was. Als voorzitter van het Nederlands Studenten Orkest maakte hij vele heerlijke muziekmomenten mee waarvan hij nog regelmatig gewag doet als het NSO de stad Groningen aandoet.

Het 40-jarig lustrum van De Harmonie  werd gevierd met een uitvoering van de kameropera van Rimsky-Korsakov over Mozart en Salieri. Uiteraard werd ook de 40e symfonie van Mozart ten gehore gebracht.

Leve De Harmonie!